20. kesäkuuta 2011

plussat ja miinukset

Tuntuu et kunnon perinteinen vaihtaripostaus on plussien ja miinuksien listaaminen omasta kohdemaasta niin pitihan munkin sit sortuu :-D Mut ei tosissaan, kyl taa listaaminen onkin hyva tapa infota teita siel Suomen puolella. Listaan eka vaan asioita koulusta ja ihmisista ettei tuu liian pitkaa. Kaikesta vois kirjottaa niin kauheesti ja analysoida loputtomiin, mut kokoon muutamia juttuja. Muistakaa et naa on mun kokemuksia eika varmasti kaikki pade koko Australiaan!

Koulu:

Alkuun on sanottava, et koulu on ihan eri luokkaa taalla kun Suomessa, mika ei varmaan monelle oo yllatys. Suomessa on korkeampi opetuksen taso, mut toisaalta en sit tiia onks se parempi vai ei. Yleisesti ottaen ma nautin enemman australialaisesta koulusta, osaks senkin takii et arvosanoista ei niin tarvii stressata.

+ Lyhyet paivat. Mul on viikossa 23 tuntia, mika on vahemman kun Suomessa yla-asteella!
+ Paivan rakenne. Meil on eka kaks 60 minuutin tuntia putkeen, jossa on vaan siirtyma aika luokasta toiseen. Sit 15 minuutin valitunti, kaks tuntia taas putkeen, 45 minuutin lounas, kaks tuntia putkeen ja that's it.
+ Valinnanvara aineissa.Taakin on tosin hyvin koulukohtaista. Me myos saadaan valita kaikki aineet itse eika mitaan ainetta oo pakko tehda.
+ Luovien aineiden maara. Ei ihme et Suomes on niin paljon koulu uupumusta sun muuta, kun meilla koulu on vaan sellasta pakkopullaa ja taynna lukuaineita. Taytyy kyl myontaa, et tiedon maarahan siita karsii, mut mita silla tiedolla tekee, jos on koulun takia ihan taysin uuvuksissa? Ja sit kun vaatimukset on Suomes niin kovat ja kursseihin ahdetaan niin paljon asiaa et vaan pieni osa pystyy omaksuun kaiken lyhyessa ajassa. Mut en yleista, naa on mun kokemuksia. 
+ Esseiden ja koulutoiden joustava palautuspaivamaara. Jos sulla on oikeesti sata juttuu yhta aikaa, niin opettajat on ymmartavaisia. Taa siis koskee ihan kaikkia.  

 
- Kouluruoka, tai sen puuttuminen :-D Kaikki tuo siis lounaan kouluun tai ostaa koulun kahvilasta, jossa on kylla myynnissa lahinna kaikkee epaterveellista. Suomen kouluruoka kunniaan!
- Koulukirjojen puuttuminen. Taisinki joskus mainita, et taalla on sellasia epamaaraisia moniste lippusia ja lappusia ja jotkut asiat on vaan netissa. Etta yrita siina sitten valita matikan tehtavien ja facebookin valilla :-D
- Koulusysteemin epaselvyys verrattuna Suomeen. Taa on musta vaan niin sekaisen kuulonen.
- Poissaolojen selvittaminen. Sen vois teha vaan niin paljon helpommin!
- Koulussa opetus on aika Australia keskeista. Esimerkiks euroopasta ei juurikaan puhuta.
- Ma oisin halunnu koulupuvun! :-D

+/- Lomat. Taal on sellanen systeemi et 10 viikkoo kouluu, 2 viikkoo lomaa. Toisaalta tosi hyva, mut se typistaa kesa/joululomaa, joten nailla ei oo ihanan pitkaa lomaa niinkuin meilla kesaloma. Toisaalta koulu ei kay liian raskaaks kun noi lomat on jaoteltu pienenmpiin osiin.

Ihmiset:

Taa on kauheen vaikee kun ihmiset on ehdottomasti jollain tavalla erilaisia kun Suomessa, mut on vaikee sanoo mika sen eron tekee. Ja sit on mahdoton lahtee rajaamaan et aussit on sellasia ja tallasia kun erilasia ihmisia riittaa. Mut yritan kasata suurin piirtein jonkunlaisia yhtenevaisyyksia.
+ Ihmiset on avoimempia ja alkaa helpommin jutteleen. Kuitenkin siita huolimatta pitaa itsekkin nahda vaivaa kunnon ystavyyssuhteiden eteen ettei asiat tyssaa siihen. 
+ Ihmiset ottaa yleisella tasolla rennommin kun Suomessa.
+ Kavereita halataan mooonta kertaa paivassa! Suomessa, ainaki ma, halailen hirveesti vaan kaikista laheisimpia ihmisia, mut taalla halaillaan ihan puolituttuja, ei tosin niin paljon mut kuitenkin. Nyt ma mietin miten ma oon ikina voinukkaan menna kouluun halaamatta luokkakavereita, hihi :-D Mut musta toi on niin ihanaa.
+ Ihmiset on yleensakkin puheliaampia. Keskustelut on sellasii keveita ja harvoin puhutaan mistaan vakavista maailman tilanteista tai politiikasta.
+ Muille jaetaan enemman kohteliaisuuksia.
+ Joka paiva kysytaan miten menee (vaik ei niin paljoa aina kiinostaiskaa). Useimmiten vastataan et hyvin. Koen tan hyvaks jutuks koska tosta on niin helppo alottaa jutustelu.
+ Ihmiset hymyilee paljon enemman! Muutenkaan en oo juurikaan nahny hirveita angstaajia.
+ Ihmisten facebookin kaytto on niiiiin erilaista kun Suomessa.
+ Taalla ei yleisesti asioista valiteta niin kauheesti.  
- Joskus on vaikee tietaa tarkottaako ihmiset oikeesti mita ne sanoo.
- Oikeista tunteista ei puhuta niin paljoo.
- Ihmiset on aika Australia keskeisia, mika on kylla ymmarrettavaa jos ajattelee tata sijaintia.

Mun on kyl vaikee keksii tahan enaa mitaan. Kyl noita miinuksiakin ois mut ei vaan tuu mitaa nyt mieleen. Tykkaan kyl ausseista yleisesti ottaen tosi paljon. 

Hirveen monet kyselee et onks Australia parempi kun Suomi, mut en ma kyl toisaalta voi sanoo koska Suomi on loppuenlopuks mun kotimaa. Voisin kuitenkin kuvitella asuvani taalla jonkun aikaa joskus. Oon tajunnu sen et rakastan Suomee ja oon suomalaisuudesta paljon ylpeempi. Meidan pitas arvostaa enemman kaikkee mita ollaan saavutettu nain pienessa ajassa. Ma en oo ikina ollu kauheen isanmaallinen mut kun asuu toisessa maassa ja paivittain hokee et oon Suomesta niin tallaset asiat valttamatta nousee pinnalle.

En oo viel toivottanu hyvaa kesaa, joten tan kuvan mukana ihanaahuippuuparasta kesaa ja juhannusta kaikille kylmasta Canberrasta! :-*

6 kommenttia:

reetta kirjoitti...

Minkä järjestön kautta olet vaihdossa? =)

Anonyymi kirjoitti...

KIITOOS! oli kiva lukea tästä kaikesta.

Hieno uimahyppy!!! Oivalsit varmaan että tässä kohtaa kannattaa laittaa VAIN YKSI kuva. Siten kaikki kiinnittää huomion hienoon nilkanojennyúkseen sekä tyylikkääseen kädenojennukseen.

Hyvää juhannusaikaa sinulle , minä täällä alan lomailla pienemmän S.n kanssa. Isompaa S. pitää ootella vielä viikko lomalle.

Terveiset myös kissakavereilta.

Anonyymi kirjoitti...

Joopa joo. Näyttää TOSI kylmältä siellä.

Hyvä kuva.

Halauksia. M.

Anonyymi kirjoitti...

haluaisin tietää millä tavalla ihmisten facebookin käyttö siellä eroaa suomalaisten facebookin käytöstä ? (: anna joku esimerkki tms :D

Anonyymi kirjoitti...

Heippa ja kiitos listauksistasi. Tuntuu, että näinhän se elämä siellä päin laajemminkin katsoen kulkee. Erilaista kuin tämä meidän vähän raskassoutuinen meno. Täällä: milloin sataa, milloin paistaa, saan mä riemut kesän maistaa! Jalkaterä operoitu ja jäykkää kenkää pidettävä heinäkuun loppuun. Silläpä ei juuri kävellen pihasta lähdetä, mutta onneksi on näitä autollisia ystäviä. Voi hyvin, juhannusta odotellen, sinua usein muistaen RA

katariina kirjoitti...

reetta:

Exploriuksen.

Tatsy:

Eipa mittaa eipa mittaa! Kiittii, tosiaan joo tajusin et vaan yks kuva tosta kuvaussessiosta on paikallaan, hihi :-)

Ja ihanaa juhannusta sinne kans, aiti tos aamul infos et siel ei ihan jussi saat oo parhaat, mut tunnelma ja ihanat ihmiset on tarkeinta ;-) Teidan kissakavereille kans halit ja pusut. Ja tietty talon muillekkin ihanille asukkaille!

mum:

dankss, mut eieiei taa kuva onki kato kesalta :-) Nyt taal on hyyyyyytavat olot. Paitsi tanaan on kyl ihana aurinkoinen paiva. IIIIIISO hali pus.

Anonyymi:

Ihmiset on toosi aktiivisia facebookis, koko ajan kirjotellaan toisten seinille. Ja sit jos joku kirjottaa jotai sun seinalle nii sit vastataan taas sen toisen seinalle :-D Taa on nii monesti sitaki et ihmiset haluu et kaikki huomaa niiden keskustelut. Valil iha arsyttaa ku etusivul saa selata viis tuntii et paasee eroon joidenki keskusteluista :-D No en tiia saiko tosta selostuksesta nyt mitaa tolkkuu. Toisaalt taa on hyva juttu mut valil arsyttavaa.

RA:

Yap! Mut kyl must tuntuu et Australias on helpompi olla positiivinen ihan jo tan ilmaston takia.

Pikaista paranemista jalalle! Ota loman kannalta, hyva syy olla LAISKA :-D Laitoin eilen sinne muuten kortin tulee, pitas olla siel piakkoin. Ihanaa juhannusta sinnekkin! :-)