11. elokuuta 2011

plussaa ja miinusta: ruoka

Tassa siis jatkoo mun plussa ja miinus sarjaan, jossa seuraavaks kasittelen mun lempiaihetta eli ruokaa.

Ruoka:

Naita tuun niin kaipaamaan!

+ Tim tamit.
+ Peanut butter.
+ Vegemite.
+ Barbecue ja kaikki mita se sisaltaa!
+ "Pikkupiirakat", joiden sisalto vaihtelee jauhelihasta kasviksiin.  
+ Weet Bix aamiais "murokeksit".
+ Toasted sandwiches. Siis sellases "leipagrillis" paahdetut paahtoleivat jotka on taal lounaal tosi suosittuja. 
+ Caramel koalat. Suklaakoaloita, jois on sisalla toffeeta, nammmm.
+ Lounas. Meil ei oo lounas niin saannollinen ja tarkee kun taal. Ma vaan tykkaan siita niin paljon, kun esim. kaupungilla ollessa aletaan lounas aikaan ettii jotai kivaa pikku kuppilaa jossa sit syodaan rauhas.
+ Sweet potato. Se on siis sellanen punainen peruna joka on ah niin hyvaa.
+ Ruokien kans ollaan kekseliaita ja hauskojakin.
+ Jotenki musta tuntuu et avocadot on taal suositumpia, mahan siis rakastan avocadoja nii siks plussaa.
+ Teen juonti. Oon alottanu vihreen teen juomisen!

- Salaatit ei oo taal niin suosittuja kun Suomes.
- Ei oo juustohoylia! :-D
- No sitten se ruisleivan puuttuminen tietysti. Ja niin monia muitakin ruokia on ihan HIRVEE ikava.
- Joskus on vaikee loytaa "raikasta" ruokaa, monissa ruuissa on kastikkeita ja kaiken maailman lisakkeita makua tuomaan. Ja jos haluut ostaa lounaaks tavallisen sampylan juustolla, kurkulla ja tomaatilla nii onnee vaan etsintoihin.

Yleisesti, ruokakulttuuri Australiassa on tosi erilainen vaik taal kaytetaan paljon samoja aineksia ruuanlaitossa, minka takia ei tullu mitaan kauheeta shokkii ruuan suhteen. Se mita ihmiset taal syo vaihtelee perhekohtaisesti, mut me syodaan paljon pastaa, kastikkeita, jauhelihaa, kanaa, lammastakin, "pikkupiirakoita", barbecue tyylista ruokaa... Kalaa ei niin paljoo syoda. Enemman eroa tekee just miten ruoka valmistetaan ja miten se syodaan. Ja kaikki leivonnaiset sun muut on ihan erilaisia kun Suomes. 

Oon huomannu et koska Australia on niin multikulttuurinen, taal ei oo omaa tyypillista ruokakulttuurii, vaan vaikutteita tulee joka suunnasta, erityisesti sielta Englannista. Tai ehka se kansainvalisyys just on Australian ruokakulttuurin tyypillisin piirre. Sit toinen asia jonka oon huomannu on perinteisten juhla ruokien puuttuminen. Kun meilla on ne perinteiset joulu -ja paasiasruuat niin nail on sit tosi perhekohtaista mita millonkin syodaan. 

Sit ruoka-ajat on kans erilaiset. Eli aamupala, lounas 12-1 aikaan, afternoon tea 4 aikoihin ja sit dinner 7-8 valilla ja se onki sit viimeinen ruoka. Kaikenlaisia snackseja, jotka on aina pakattu kaikenmaailman pikkupusseihin ja nyssykoihin, syodaan aterioiden valissa. Sit tee -ja kahvihetkia on mota kertaa paivas. Taal ei siis oo iltapalaa! Voiko ihania pikku iltapaloja olla nain ikava? Naan vaan verkkokalvollani ne juustolla ja kurkulla paallystetyt ruisleivat ja kaakao mukin aaaaaaaaaaaaaaaaaaah

Ma tykkaan tosi paljon ruuasta Australiassa (no ma nyt kylla tykkaan ihan mista ruuasta tahansa jos siita lahetaan) mut kyl musta silti suomiruoka on parempaa, vaik taa on varmasti pitkalti myos tottumuskysymys. Vaikee silti keksii miinusta aussiruuista! Musta tuntuu et en hirveesti oo lihonu, en ainakaa nayta miltaan tankkerilta, mut onhan tas tosin viel aikaa pulleroitua hehheh :-D

Tassa nyt sitten tosi hyvalaatuinen kuva toasted sandwichista! Tavallista paahtoleipaa, sisalla vegemitea, juustoa ja tomaattia. Miten noin yksinkertainen kombinaatio voi olla niin hyvaaaaaaaa?! Voisin elaa noilla.

11 kommenttia:

kiiiiiiiiiiiia kirjoitti...

hauskaa et tykkäät tosta vegemitestä(meniköhä se noin? :D) ku oon vaa kuullu et kaikki muut on sanonu et se on pahaa:D
mäki oon kyl maistanu sitä kerra ku yks luokkalaine oli ollu 2kk austraalias ni se toi sitä et kaikki saa maistaa...en söis kyllä heti uudestaa :D

ruokakaverisi soile kirjoitti...

hahaahaa tää on jotenkin tuttu aihe tälleen taas :DDDD ja hei muuten kun olit lähettäny niitä joitain ruokia tänne kotiin nurmekseen niiku käytiin siellä ja saatiin maistaa niitä nii ne oli ihan jäntskän makusia! :D jotenkin se wegemite oli enemmän mun makuun kun se pähkinävoi vai oliks se se? :DD ehkä sen takia koska tykkään vaan suolasesta niin paljon! :D ja sitte!!! timtamit oli nyt ihan omaa luokkaansa! ah! niinku kuulit miten olit itekki niitä syöny/ahminu ;D nii voisin kyllä ihan tehä saman jos vaan saisin niitä!! :D ja toi viimene leipäki näyttää namilta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ne tim tamit on?
Weetabixiä saa kyllä edelleen Suomestakin. Se oli 1970-luvulla uutta välipalamuotia ;)
Ja sweet potato on bataattia ja sitäkin saa täältä. Bataatti-porkkanakeitto on muuten nannaa. Kokeilepas sielläkin!
t. Kirppu

katariina kirjoitti...

kiiiiiiiiiiia (menikohan SE noin :D?:

Joo nii aluks en tosiaa tykanny vegemitest yhtaa, aattelin vaa et hyi hitsi mita shaissee. Mut se vaatii totutteluu! :-) Eli uudestaan vaan maistaan :-D

ruokakaverini:

Joo vaha liianki tuttu... :-D Hyva et saitte tilaisuuden maistella! Maki tykkaan oikeestaa vegemitesta enemman. Ja joo tim tamit on kyl nii hyvii, mut nyt en oo pitkaa aikaa syony ku sillon kerran tosiaa vetasin sen paketin kerralla nii tuli PIKKUSEN huono olo :-D Tai soin ma eilen yhen. Toasted sandwich on niiiin namii!! Meidan pitaa kehitella suomeen jotain saman tyyppista!

Kirppu:

Siis tim tamit on sellasii suklaa keksei jotka on Ausseis tosi suosittuja.
Ja niin oon miettiny et pitashan meillaki nyt olla sweet potato mut ei kukaan sita ikina syo! Ja taal se valmistetaan niin ihanasti uunissa :-) Ma jatkan kyl ehottomasti sen syomista Suomes! Mut naa weet bixit mita me taal syodaan on mun mielesta ihan aussi kamaa? Ma en oo kyl ikina Suomes nahny enka maistanu. Mut voin olla vaarassa toki! En ma sweet potatoakaan oo ikina Suomes maistanu.

Lina-Lotta kirjoitti...

tunnen itteni nii epäsuomalaiseks ku meidän perheessä (siis Suomessa!) syödään aina päivällistä klo 20-22 välillä :P eli juuri tuollei australialaisittain :)

katariina kirjoitti...

Lina-Lotta:

Haha, joudun paljo yleistaan nais teksteis kun jokaisel perheel on omat tavat! Mullaki tulee kyl Suomes syotyy monesti tosi myohaa kaikkien harrastusten sun muitten takii. Mut musta ei oo nii kiva menna nukkuun raskaan aterian jalkeen!

Emmi kirjoitti...

Miten ihmeessä sä kestät vegemitea??? :D niitä suklaa koalia saa sit tuoda tuliaiseks jos huvittaa (Cadburynhan ne on?) ;) se sweet potato on muuten bataattia ja sitä saa muistaakseni ihan täältä s-marketistakin, et jos tulee sit suomes ikävä... Allekirjoitan ton avocado jutun, mä saatan syödä niitä mooonta viikossa kans :)

Mä vein muuten serkun kans sinne tuliaiseks fiskarsin juustohöylän kun kuulin sts:ltä ettei siellä niitä juustohöyliä ole, heh...

Toivottavasti sulla on siellä hauska talvi menossa, pidä huoli itsestäsi, we <3 u !

katariina kirjoitti...

Emmi:

Vegemite on just hyvaa mut siihen pitaa oikeesti tottuu. Maki soin sita naama nykkyralla ihan kiitettavan monta kertaa. :-D
Okei pistetaan caramel koalat toivelistalle! Ja niinhan se joku jo huutelikin et sweet potato on bataattii... Miten ma en oo koskaan siihen tomanny?! Ehka se tapa jolla sita taal kokataan hamaa.
Taal on menos tosi hauska talvi joka kyl kovaa vauhtii alkaa kaantyy kevaaks, yes! Tuntuu et meno vaan paranee loppua kohti!
Samoin te, ahkeroikaa koulus mut alkaa liikaa, love ya too!<3

Anonyymi kirjoitti...

Uuteen Seelantiin sato lunta! Miten siellä?

katariina kirjoitti...

Anonyymi:

Eijjoo nakyny :-) Paitsi tuol korkeilla vuorilla jossa voi lasketella.

Emmi kirjoitti...

Heh no se ei auta ku opetella oikea kokkaustapa sille bataatille. Me tehtiin siitä sellasta muhennosta mut en osaa tehdä sitä täällä. Tai no en oo kokeillu :D

Jeejee koaloja :)!!!
Hugs! Keep well!